sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Terveydestä ja sen puutteesta.

Clean lapset ovat tulleet siihen ikään, jossa alkaa vaiva jos toinenkin ilmetä, jos on ilmetäkseen. Ja koska tiedossa on ollut suvussa vaaniva sydänvikapeikko, päätettiin Clean lapsia ruveta tutkimaan.

Pinja (W. Amor's Bestfriend) kävi Lahdessa sydänultrassa 29.4. Lausunto oli varsin ikävä:

"Pinja koiralla todetaan lievä vasemman eteisen laajentuma. Vasemmassa eteiskammioläpässä havaitaan pieni vuoto, joka aiheuttaa hennon sivuäänen (2/6). Sydänlihaksen supistuvuus on laskenyt ns. latentille alueelle ja alkava sydänlihaksen vajaatoiminta on mahdollinen. Lausunto on nyt rajatapaus. Kontrollitutkimusta suositellaan vuoden kuluttua.

Eli Pinja sai diagnoosikseen rajatapaus dilatoiva kardiomyopatia.

Toffon (W. Alias Snail) vuoro oli seuraavana päivänä Tampereella. Toffolla ei sivuääntä kuulunut, vaikka pieni läppävuoto havaittiinkin. Toffo kuitenkin sai saman diagnoosin kuin Pinjakin, rajatapaus DCM ja uusintatarkastukseen 6-12 kuukauden kuluttua.

Eli varsin räväkästi alkoi ipanoiden tutkimukset. Toki tiedossa oli, että ikäviä yllätyksiä voi tulla, mutta kyllä se silti ikävältä tuntui vastaanottaa tiedot noinkin ikävistä sairauksista.

Hilleri, Möttönen ja Clea ovat menossa kesällä myös tutkimuksiin ja ilmeisesti Hilma myös. Toivottavasti uutiset eivät jatku näin ikävinä.

Sydäntutkimuksia odotellessa käytin tänään Hillerin ja Möttösen silmätarkastuksessa Helsingissä. Ja huonot uutiset vaan jatkuvat. Möttösen silmät olivat kunnossa, mutta Hillerillä todettiin oikeassa silmässä lievä lasiaisen rappeuma ja lasiaisvuoto. Vuoden päästä uusiin tutkimuksiin ja sitten nähdään mihin suuntaan tila on lähtenyt kehittymään. Lievänä lasiaisen rappeuma ei ole koiraa mitenkään haittaava sairaus, mutta pahimmillaan se voi johtaa sokeutumiseen. Aika näyttää miten Hillerin käy. Monessa rodussa lieviä tapauksia käytetään jalostukseen, mutta whippettejä pitäisi vielä tutkia paljon lisää, jotta voitaisiin päättää onko lieviäkään tapauksia tarpeen käyttää. Ei niin, että Hillerin suhteen mitään jalostussuunnitelmia olisi. Clean lasten jalostussuunnitelmista luovuttiin heti kun selvisi minkä verran suvussa noita sydänongelmia on ja Pinjan ja Toffon tulokset sinetöivät päätöksen.

Ei kommentteja: