perjantai 22. tammikuuta 2010

Buffy sairastaa.

Halvaantumisensa jäljiltä Buffysta tuli varsin kylmänarka eivätkä lihakset kestä ollenkaan tarpomista esimerkiksi vähäisessäkään lumessa. Viimeiset talvet ovat olleet erittäin lämpimiä, eikä tuon halvaantumisen jälkeen kunnollista talvea ole tainnut ollakaan. No, nyt luonto ottaa vahinkon takaisin ja olemme saaneet kärsiä (tai no, joidenkin mielestä nauttia) varsin "kunnollisesta" talvesta lumineen ja pakkasineen.

Kauan odotettu kahden viikon joululoma runsaine ulkoiluineen vaihtui tylsäksi sisällä nyhjäämiseksi pakkasten vuoksi. Sen verran päästiin kuitenkin metsässä lumeen rallattelemaan, että onnistuin saamaan Buffyn kipeäksi.

Tiedostin kyllä koko ajan ongelman olemassaolon, mutta tuumasin, että kyllähän Buffy vähän pientä metsäilyä kestää. Lihakset tulivat vähän kipeiksi, mutta ei alkuun sen kummempaa. Uuden vuoden aattona Buffy kieltäytyi lähtemästä autolta metsään, silloin tuumasin metsäilyjen olevan ohi Buffyn osalta. Tämän jälkeen kunto huononi nopeasti. Buffy rupesi ontumaan toista takajalkaansa pienenkin lumikosketuksen jälkeen, sisällä ei ontumista ollut. Antura näytti hieman harmaammalta kuin muut, joten ajattelin tassun paleltuneen. Ilmeisesti Buffyn takajaloissa ei myöskään veri kierrä aivan hyvin, koska takatassut olivat varsin pitkään kylmät pienenkin ulkoilun jälkeen. Ontuminen kuitenkin helpotti kun rupesin käyttämään Buffylla tossuja takatassuissa pienilläkin ulkoiluilla. Buffy lepäsi ja suoritti ulkoilu hyvin vaatetettuna nopeasti vain pihalla. Tilanne näytti paranevan.

Lauantaina 9.1. tilanne kuitenkin nopeasti paheni. Heti aamusta Buffy ontui huonompaa takajalkaansa todella pahasti, jalasta ei kuitenkaan löytynyt mitän kipukohtaa. Buffy vaikutti kaikin puolin kipeältä, eikä suostunut liikkumaan ollenkaan, nukkui vain. Lihakset olivat niin arat, että pienikin kosketus tuntui sattuvan, eikä kipulääkkeestä tuntunut olevan apua. Mittasin kuumeen, sitä oli 39,2. Siinä vaiheessa päätin lähteä eläinlääkäriin Buffyn kanssa.

Saimmekin ajan Pyhtäälle heti, mikä oli iloinen yllätys, alueen surkean päivystystilanteen tuntien. Samalla tuli tavattua toinen Pyhtään uusista eläinlääkäreistä. Mukavaksi ja ihan pätevänoloiseksi osoittautunut lääkäritätikään ei onnistunut Buffysta mitään varsinaista kipupaikkaa paikallistamaan. Eläinlääkärillä ei ollut käytössä röntgeniä eikä ultraa, joten ihan käsikopelolla tutkittiin. Mitään sellaista ei eläinlääkäri löytänyt, mitä en minäkään olisi jo havainnut... kauttaaltaan kipeä ei kipeä koira. Lihastulehdus oli oikeastaan ainoa, mihin vähän oireet viittasivat. Buffy sai antibioottikuurin ja lisää kipulääkettä, sekä kehotuksen mennä tarkempiin tutkimuksiin esim Kouvolaan jos ei tilanne yhtään helpottaisi parin päivän sisällä.

Viikonlopun Buffy oli hyvin heikossa kunnossa, vaikka kuume ei enää noussutkaan. Näytti siltä kuin Punkero olisi vanhentunut 10 vuotta viikonlopun aikana. Lihakset katosivat ja Buffy muuttui täysin voimattomaksi.

Hiljalleen kunto koheni. Lihakset olivat edelleen kauttaaltaan kipeät, oloa selvästi helpotti kevyt hieronta. Buffy ei jaksanut olla jaloillaan juuri ollenkaan, juuri ja juuri käydä pissillä kun pihalle kannettiin. Kun ruoka alkoi taas maistua, alkuun ruokailukin tapahtui makuuasennossa. Yöt Buffy itki kipuja, päivät makasi raatona, syöden vain syötettynä. Kuitenkin kunto koko ajan hitaasti parani.

Enpä olisi koskaan uskonut, että jonakin päivänä iloitsen syöpön Buffyn ruokahalusta. Tuntui isolta voitolta kun Buffy ensimmäisen kerran tuli itse syömään.

Antibioottikuuri loppui maanantaina ja maanantaista lähtien olen myös pienentänyt kipulääkkeen määrää. Eilen lopetin kipulääkkeen kokonaan.

Toistaiseksi Buffy on ulkoillut vain pihalla pieniä hetkiä. Rappuset sujuu jo varsin hyvin ja onpa tuo jo vähän juoksuksikin pistänyt pihalla. Ruoka maistuu eikä luutkaan enää törrötä ollenkaan pahasti. Eli tältä erää vaiva olisi todennäköisesti voitettu. Mutta.......

Pahasti pelkään ettei tämä tähän jää. Jännittyneenä odotan uusiiko vaiva. Emme mene lisätutkimuksiin, jos tämä oli tässä. Mutta jos vaiva uusii, täytyy syytä ryhtyä etsimään. Buffyhan on sairastanut pennusta asti yhtä ja toista, ja on lihaksistoltaan ollut aina arka. Lisäksi sukurasitteena on reumaa ... joten ei tämä niin kauhean hyvältä kuulosta.

Pitäkää kaikki ystävät Buffylle peukkuja.

Ei kommentteja: